ATLANTİS YATÇILIK EĞİTİM MERKEZİDENİZDE ACİL MÜDAHALE
ACİL MÜDAHALE
- Denize adam düştü (Man over board MOB)
Denize düşen her erkek veya kadın durumu, görünüşte sakin koşullarda olsa bile çok ciddi bir mesele olarak ele alınmalıdır. En önemli konu sakin ve kararlı olmaktır.
Önlem:
- Bir elin kendine, diğer elin tekneye.
- Teknede sağlam dur
- Can yeleğinizi giyin ve emniyet halatını takın (kötü havalarda, kendinizi dengesiz hissettiğinizde, gece seyrinde veya istediğinizde)
- Teknede alkol almayın ve yola çıkmadan önce ayık olun
- Tuvaletinizi yapmak için kıç istralyadan sarkmayın veya rüzgâr altı çarmıklara gitmeyin
Tekneden birisi denize düşerse;
- “Denize adam düştü” diye bağırın
- Ekipten bir kişinin sadece ve sadece denize düşene odaklanmalı ve gözünü asla ayırmamalı,
- GPS var ise, MOB düğmesine basın,
- Ona bir can simidi veya kaldırma kuvveti olan teknede ne varsa atın,
- Tekneniz oto pilottaysa devre dışı bırakın,
- Başa çıkabileceğiniz bir durum değilse, kanal 16’dan DSC tehlike uyarısını ve MAYDAY gönderin,
- Ekibi ve yelkenleri MOB manevrasına hazırlayın, denizde herhangi bir halat olmadığından emin olduğunuzda motoru çalıştırın,
- Bir kurtarma kararı verin ve uygulayın,
- Kaza gece meydana geldiyse bir fener veya ışıldakla kazazedeyi ışıklandırın,
- Çevrenizdeki tekneleri uyarmak için sürekli ışık ve ses ikazı yapın, denize adam düştü sancağını O (Oscar-Oruç) bayrağını toka edin,
- Seçilen teknik, ekip sayısına, teknenin tipine, hava şartlarına ve belki başka faktörlere bağlı olsa da hepsi aynı bileşenlerde birleşir;
- Ekibi kurtarma için hazırlayın,
- Yakın bir noktadan geri dönün, MOB u izleyin,
- Onu alabilecek kadar yakın bir yerde tekneyi durdurun, ön yelkeni kapatın,
- En ufak bir şüpheniz varsa pervaneyi devre dışı bırakın,
- Ana yelkeninizi boşlayıp alarak hızı kontrol edin,
- Kazazedenin rüzgâr altında kalmasını sağlayın,
- Bilinci yerindeyse kurtarma halatı fırlatın, bir mandar onu kurtarmak için yardımcı olabilir, gerekirse ve varsa lastik bot ile araya platform yapabilirsin,
- Mümkünse yatay kaldırmaya çalışın,
- Tekneye alın, gerekirse ilk yardım uygulayın ve 112’yi arayın
- Yangın:
- Yangın, teknede nadir görülen ancak korkutucu bir olaydır. Ortam ve olası mesafeler nedeniyle, yangınla mücadele yardımının olay yerine ulaşması biraz zaman alabilir. Ayrıca kıyıdaki yangınların aksine, su dışında tahliye edilecek yer olmayabilir.
Önlem: - Duman dedektörlerini alarmlarla donatın.
- Elektrik sistemini düzenli olarak kontrol edin (çoğu tekne yangınının kaynağı).
- Temiz bir tekne güvenli bir teknedir. Elektrik ve mekanik alanları temiz ve normal sistemlere müdahale edebilecek nesnelerden uzak tutun. Buna, dökülen yağın (motor bölmesi, ocak) veya yakıtın temizlenmesi de dahildir.
- Teknede gaz varsa, kullanmadığınız zamanlarda kaynağından kapatın. Gaz depolama alanının havalandırıldığından ve salonunuzun düzenli olarak bakımı yapılan bir gaz alarmı ile donatıldığından emin olun. Tüm mürettebat gaz sistemini kullanma konusunda eğitilmelidir. Sintineye benzin veya propan sızarsa, tekne, motor çalıştırıldığında patlamaya hazır yüzen bir bombaya dönüşür.
- Brülörlerde, hortumlarda, bağlantılarda, fanlarda ve havalandırma deliklerinde aşınma, hasar ve sızıntı olup olmadığını kontrol edin.
- Benzin motorlu bir teknede sintine üfleyici mutlaka bulunmalıdır; dizel motorlu bir teknede ise bir tane bulunmalıdır.
- Motor bölmesine otomatik bir yangın söndürme sistemi, ocağın yakınına bir adet büyük portatif yangın söndürücü ve yaşam alanlarına birkaç portatif yangın söndürücü yerleştirin.
- Yangın söndürücüleri dolu tutun ve etiketlerine göre kontrol ettirin. Yılda iki kez yangın söndürücüleri ters çevirin ve kuru kimyasalı gevşetmek için sallayın.
- Gemide sigara içmeyin. Mecbursanız, güvertede yanıcı maddelerden uzakta olduğundan emin olun.
- Tüm yangın kontrol ekipmanlarını düzenli olarak kontrol edin ve bakımını yapın.
- Mürettebatın teknenin herhangi bir yerinden kaçabildiğinden emin olun (örneğin, ön güvertedeki bir bot hızlı çıkışı imkânsız hale getirebilir).
Teknede yangın çıktığında; - Yangın, Yangın, Yangın diye bağırın ve yerini işaret edin,
- Ekibi güverteye toplayın ve aynı zamanda söndürmek için iş bölümü yapın,
- Dumandan kaçınmak için rüzgâr tarafına geçin,
- Teknenin içinde birileri kalmışsa kurtarın,
- Birinin kıyafetleri yanıyorsa, onu güverteye çıkmasına yardım edin, alevlerden kaçının ve onu yerde yuvarlayın,
- Baştan başlayarak yangını söndürmek için battaniye kullanın,
- Teknede herhangi biri bir eğitim almışsa başarı olasılığınız daha yüksektir,
- Bu arada eğer mümkünse; mevcut araçlarla yangını söndürmeye başlayın, yangın söndürücü, yangın battaniyesi, deniz suyu kovaları (asla elektrik veya petrol yangınında değil).
- Yangınların boyutu 10 saniyeden daha kısa bir sürede iki katına çıkabilir; bir yangını tekneye yayılmadan önce söndürmek için gereken maksimum süre iki dakika olabilir. Elinizde bulunan her şeyi kullanın, yeniden alevlenme riskini azaltmak için söndürücünün tüm içeriğini boşaltın,
- Yangın söndürücü pimini çekin, yangının tabanını hedefleyin, tetiği sıkın ve yan yana hareketle yangını süpürün. İyi hedef alın. Yangın söndürücüyü boşaltmadan önce yalnızca 10-30 saniyeniz olacak.
- Mürettebattan biri yangınla mücadele ederken, diğerleri can salını suya indirerek gemiyi terk etmeye hazırlanıyor olmalı.
- Patlamayı önlemek için isteğe bağlı olarak tüm gaz tüplerini denize atın,
- Yakıt, gaz ve motor aküsünü izole edin,
- Motorda otomatik yangın söndürme sistemi yoksa, motor bölmesini açmayın, yangın söndürücüleri yangın portu, havalandırma deliğinden motor bölmesine boşaltın,
- Yangının yayılmaması için mümkünse tekneyi yönlendirin (yangın kıçta çıktıysa rüzgâra doğru, başta çıktıysa kafayı rüzgâr altına çevirin) Herhangi bir yöntemle yardım isteyin, kanal 16, telefon vb. yangını kontrol altına alamıyorsanız, rüzgâr üstüne doğru tekneyi terk edin.
- Teknenin su alması:Önlem:
- Düzenli olarak kontrol edin: su taşıyan bağlantı parçaları (hortumlar, kelepçeler ve vanalar) hortumlar ve aşınmış kelepçeler değiştirilmeli ve kelepçeler zaman zaman sıkılmalıdır.
- Pervane ve dümen aksı contaları doğrudan denize açılan diğer açıklıklardır. Bunların bakımının nasıl yapılacağını ve contanın neyden yapıldığını öğrenin: gres, yağ veya mekanik contaların hepsinin farklı bakıma ihtiyacı vardır.
- Yelken yaparken çıkışı su altındaysa suyun tekneye geri gelmesini önlemek için sintine pompaları ve tuvaletlere sifon önleyici vanalar monte edin.
- Tekneyi marinada bıraktığınızda deniz suyu vanalarını kapatın.
- Konik yumuşak ahşap tapaları (yatakları) gövdeden geçen bağlantı parçasına, borulara ve deniz musluklarına bağlayın. Acil bir durumda, bir sızıntıyı kapatmak için konik ucu kullanabilirsiniz.
- Tüm gövdelerin nerede olduğu konusunda hafızanızı tazelemek için tekne güvenlik şemasını hazırlayın ve kontrol edin.
- En az iki büyük manuel pompaya (ideal olarak diyafram tipi) ve bir adet hareketli pompaya sahip olun.
- Acil bir durumda gemide geçici onarımlar için yedek malzeme bulundurun (örn. önceden delinmiş kontrplak parçası, epoksi, tapalar vb.).
Tekne su aldığında: - Herkesi geminin su aldığı konusunda alarma geçirin,
- Teknede kimsenin ciddi şekilde yaralanmadığından emin olun,
- VHF üzerinden DSC, PAN-PAN ve SECURITE araması yapın, yardıma ihtiyaç duyulmaması halinde bu sonradan iptal edilebilir,
- Otomatik olarak başlatılmazsa tüm elektrikli sintine pompalarını açın,
- Motor çalışıyorsa çok büyük bir pompa olarak kullanabilirsiniz, suyu boşaltmak için motorun soğutma suyu girişini ayırabilir ve su hortumunu gövdeden alabilirsiniz. Motora su akışını engelleyebilecek veya aşırı ısınabilecek herhangi bir kalıntı olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun.
- Tatlı suyla mı yoksa tuzlu suyla mı uğraştığınızı kontrol edin (tuzlu su genellikle gövdedeki sızıntıyı, gevşek salma cıvatalarını veya pervane şaftı flanşının salmastra kutularından sızıntısını gösterir; normalde çok az sızıntı yapabilirler)
- Tüm muslukları ve vanaları (başlıklar, tuvaletler, lavabolar, su deposu) kapatın.
- Derhal sızıntının kaynağını bulmaya başlayın.
- Gövde delik varsa, yama hazırlarken gövdeyi mümkün olduğu kadar diğer yöne doğru yatırın. Mümkünse deliği tıkayın,
- Deliğin boyutuna ve konumuna bağlı olarak farklı yöntemler işe yarayabilir.
- Üzerine bir şey iterek üzerindeki su basıncını azaltın, plastik bir torba içinde bir yastık, bir çanta içinde bir yelken, uyku tulumu, battaniye, spor çantası, daha küçük bir çatlak üzerinde büyük ölçüde işe yarayacaktır.
- Bu arada, daha iyi bir sabitleme hazırlayın; konik tapa, çok amaçlı su geçirmez yapıştırıcı, tamir macunu/epoksi veya kontrplak. Ayrıca, gövde etrafına gerilmiş bir yelken veya çarpışma matı kullanarak sızıntıyı dışarıdan gidermeyi de denebilirsiniz. Su basıncı onu çatlağa doğru itmeye yardımcı olacaktır.
- Bu arada manuel sintine pompası ve diğer yöntemlerle (kovalar, süngerler vb) boşaltma yapmaya devam edin,
- Delik su altındaysa, su altı tamir kiti uygulayın, döşeme tahtaları, ses geçirmez süngerli makine dairesi kapağı vb. içeriden tahtayı vidalayın.
- Dalga basıncı nedeniyle lombozlarınız patlarsa, kırık tarafı su seviyesinden kurtarın, minder, uyku tulumu battaniye ne bulabiliyorsanız tıkayıp, su girişini azaltın,
- Dışarıdan bulabildiğiniz ahşap malzemeyi gövdeye çakın, önceden delinmiş ahşabın içinden ucu kropili bir halat geçirin ve içerinden halatı çekip gerdirip sabitleyin
- Suyu kesemez veya güvenli bir konuma güvenli bir şekilde ilerlemeye yetecek kadar azaltamazsanız, eğer mümkünse tekneyi batmaması için sığ sulara seyredin ve tekneyi terk etmeye hazırlanın.
4.Makine Arızası:
Denizdeki motor arızalarının çoğu bakım eksikliğinden kaynaklanır, filtre tıkanmaları, motor pompası arızaları, aşırı ısınma ve ardından arıza ile sonuçlanır. Deniz kurtarma hizmeti çağrılarının en yaygın nedenlerinden biri teknelerin yakıtının bitmesidir
Önlem:
Motorun düzenli bakımını yapın, yola çıkmadan önce daima motor kontrollerini yapın
Günlük kullanımda:- Yakıtı ve karter yağ seviyelerini kontrol edin (göstergelere %100 güvenmeyin!)
- Yağ, yakıt ve soğutma sıvısı sızıntılarına dikkat edin
- Temiz su soğutma suyu seviyesini kontrol edin
- Egzoz borusundan çıkan soğutma suyunun ritmik olduğunu ve gazın renksiz, neredeyse görünmez olduğunu kontrol edin
Kullanım sırasında
Haftalık:
- Tahrik kayışlarını aşınma ve sıkılık açısından kontrol edin
- Şanzıman yağ seviyesini kontrol edin
- Yakıt filtresini su ve kir açısından kontrol edin.
- Şeffaf cam kasedeki yakıt temizlenene kadar tüm kirletici maddeleri boşaltın
- Yakıt deposunda su veya tortu olup olmadığını kontrol edin. Tankın tabanından numuneyi boşaltın
- Deniz suyu filtresini kontrol edin ve gerekirse temizleyin
- Akü elektrolit seviyelerini kontrol edin. Düşükse tamamlayın
Yıllık: - Soğutma sistemi anotlarını kontrol edin, gerekirse değiştirin
- Tüm hortumları çatlama veya diğer bozulma belirtileri açısından yakından inceleyin. Tüm hortum kelepçelerinin sıkılığını kontrol edin
- Hava filtresini kontrol edin, uygun şekilde yıkayın veya değiştirin
- Egzoz dirseğini korozyon açısından kontrol edin. İdeal olarak, içeriye bakabilmek için egzozu çıkarmalısınız.
- Motor takozlarında bozulma olup olmadığını kontrol edin. Gevşek bağlantılara ve kauçuk ile metal bileşenler arasında ayrım olup olmadığına bakın
- Şaft bağlantısını kontrol edin ve tüm cıvataların doğru şekilde sıkıldığından emin olun
- Yağ ve yağ filtrelerini her 100 ila 150 çalışma saatinde bir veya her sezon sonunda (hangisi önce gelirse) değiştirin
- Şanzıman yağını her 150 saatte bir veya yılda bir (hangisi önce gelirse) değiştirin
- Yakıt filtrelerini her 300 saatte bir değiştirin
Kışlama:
- Motor ve şanzıman yağlama yağını, filtreleri değiştirerek değiştirin
- Tatlı su soğutma sistemini daraltın ve taze antifrizle doldurun
- Mümkünse deniz suyu sistemini temiz suyla yıkayın
- Deniz suyu filtresini kontrol edin. Gerekirse temizleyin
- Pompa pervanesini çıkarın. Plastik bir torbaya koyun ve anahtarlara bağlayın, böylece tekrar takmayı unutmazsınız
- Yakıt deposundaki suyu veya tortuyu boşaltın ve mümkünse depoyu doldurun
- Ayrıca ön filtredeki kirleri de boşaltın. Filtre elemanlarını değiştirin
- Mümkünse, hava girişine biraz yağ püskürtün ve yağı silindir duvarlarına dağıtmak için motoru çalıştırın (çalıştırmayın!). Bazı üreticiler enjektörlerin çıkarılmasını ve yağın bu şekilde verilmesini, bunu yaptıktan sonra enjektörlerin yeniden takılmasını önermektedir.
- Hava filtresini değiştirin ve girişe yağlı bir bez doldurun. Aynısını egzoz için de yapın. Daha sonra motora orada olduklarını hatırlatmak için bir uyarı verin!
- Sifon önleme valfını temiz suyla durulayın. Parçalara ayırdıysanız yeniden monte edin
- Motoru iyice kontrol edin: motor takozları, hortumlar ve kelepçeleri (zaman zaman sıkılması gerekir), egzoz ve egzoz dirseği ve elektrik
- kabloları ve pilleri çıkarın ve tamamen şarj edin
Teşhis ve sorun giderme:
Motor hiç marş basmıyor:
- Düşük motor akü voltajı,
- Marş motoru arızası,
Motorun yavaşlayarak durması:
- Yakıt bitmiş olabilir,
- Yakıt musluğu kısmen kapalı olabilir,
- Yakıt filtresi kirlenmiş olabilir,
- Yakıtta su olabilir,
- Gevşek bir bağlantı olabilir, motor hava yapmış olabilir,
- Tank hava deliği ezilmiş veya tıkanmış olabilir,
Motorun sarsılması ve titreşimi:
- Hasarlı veya kirli pervane,
- Kırık motor takozu,
- Rulman veya şanzıman arızası,
Duman sinyalleri – Gri veya siyah duman:
- Motora çok fazla yük biniyor,
- Durduğun yerden hareket ettiğinde siyah duman çıkıyorsa ancak çok hızlı bir şekilde kayboluyorsa, gazı çok fazla açmış olabilirsiniz,
- Kirli bir karina ekstra sürtünmeye neden olur, motora çok yük biner,
- Termostat kapalı kalmış olabilir, motor soğuyamıyordur,
- Çok büyük ve aşırı eğimli pervaneniz olabilir, pervane kirli olabilir,
- Hava filtreleriniz kirlenmiş olabilir, motorun hava almasını sağlayın,
Duman Sinyalleri – Mavi:
- Motor normal çalışma sıcaklığının altında çalışıyordur, termostat açık kalmış olabilir,
- Piston segmanlarınız aşınmış olabilir,
- Yağlama yağı sıcak egzoz gazlarına karışıyordur,
- Tıkalı havalandırma nedeniyle yüksek karter basıncı
Duman Sinyalleri – Beyaz:
- Motor çalıştırıldığında su buharı nedeniyle normaldir, birkaç saniyeden fazla sürmemelidir,
- Motor düzensiz çalışıyorsa yakıtta su olabilir,
- Soğutma suyu kaçağı olabilir,
- Egzoz manifoltunuz çatlamış olabilir,
- Silindir kapağı çatlağı
Hararet alarmı:
- Devri azaltın ve egzozdan su çıkışını kontrol edin ve motoru durdurun. Az su çıkışı veya hiç su atmıyorsa emiş vanasını kapatın, onu tıkayan bir örneğin bir plastik torba olup olmadığından emin olun. Vanayı tekrar açın, su filtresini kontrol edin.
- İmpellerinizi kontrol edin, kulakları hasar görmüş, sertleşmiş olabilir, gerekirse yedekle değiştirin
Yağ uyarı sinyali:
- Motoru derhal kapatın, motor yağı sızıntısı, motor kartel yağı seviyesi, basınç tahliye valfi, hortumları ve kabloları kontrol edin,
Alternatör Şarj seviye alarmı:
- Kırık veya gevşek tahrik kayışı. Aynı zamanda soğutma suyu pompasını da çalıştırıyorsa motor hızla aşırı ısınır ve egzoz sistemi soğutulmamış gazlardan ciddi şekilde zarar görebilir.
- Kablo hatası veya kısa devre olabilir,
Genel Performans eksikliği: - Gövde ve pervanede ciddi kirlilik,
- Hasarlı pervane,
- Yakıt sisteminde kirlilik (kirli depo) – filtreyi kontrol edin,
- Silindirlerde motor basıncı eksikliği – motorun servise ihtiyacı var
- Motoru tamir edemiyorsanız, koşullar uygunsa yelkenle limana yanaşabilirsiniz, marina personelinden telsizle yardım alabilirsiniz,
- VHF kanal 16’dan PAN PAN çağrısı yapabilirsiniz.
5.Direk Kırılması & arma arızaları:
Önlem:
Bir yattaki hemen hemen her şey donanıma bağlıdır, ancak çoğu zaman buna hak ettiği ilgi gösterilmemektedir. Çoğu donanım arızası, dikkatli bir inceleme yapılarak ve beş yıl kadar zorlu açık deniz kullanımından sonra donanımın değiştirilmesiyle önlenebilir.
Direk kırılırsa:
- Ekibin iyi olduğundan emin olun,
- Can yeleği ve harnessları giyin,
- Görevlendirilen kişi VHF 16. Kanaldan PAN PAN çağrısı yapar, sabit telsizin anten ve kabloları zarar görürse el telsizi veya telefon kullanın,
- Su almadığınızdan emin olmak için teknede yapısal hasar olup olmadığını kontrol edin,
- Direk ve diğer enkazlar temizlenene kadar pervaneye sarılmaması için mümkünse motoru çalıştırmayın,
- Can salınızı ve çantalarınızı hazır hale getirin,
- Direğin tekneye güvenli bir şekilde sabitlenip sabitlenmeyeceğine veya gevşetilmesinin gerekli olup olmadığına karar verin,
- Zorlu koşullardaysanız ve direğin tekneyi batırma ihtimali varsa tereddüt etmeyin, tel makasınızla bütün çaparizleri temizleyin, yelkenleri, bumbayı, telleri temizleyin, bir işaret şamandırası ile denize bırakın,
- Direği güvenli bir şekilde kurtarabiliyorsanız ağır iş eldivenleri kullanarak güverteye sıkıca sabitleyin, tekneye zarar vermemeleri için aralarını yumuşak döşekler vb doldurun,
- Her şeyi temizlediğinizden emin olduktan sonra, motoru çalıştırın ve limana doğru yola çıkın.
Baş Istralya arızası:
- İkinci (inner) ıstralyanız yoksa çok fazla zamanınız yok demektir.
- Ekibinizi direğin aşağı inebileceği konusunda uyarın,
- Yükü azaltmak için rüzgâr altına dönün,
- Baş tarafta çapanın bulunduğu alana balon mandarı veya yedek halat gibi bir düzeneği sabitleyip hızlıca boşunu alın,
- Ancak bu şekilde yelken açmayın, sadece yüksüz direği ayakta tutabilir.
Kıç Istralya arızası:
- Yükü azaltmak için rüzgâra dönün,
- Kıç ıstralyaya destek runnerlarınız varsa onları iyice gerin, ana yelken iskotanızı doldurun, ya da bırakmayın,
- Ana yelken mandarı veya balançinayı arka bölgeye sabitleyip boşunu alın,
- Ancak bu şekilde yelkenle devam etmeyin
Çarmık telleri veya gurcata arızası:
- Arızalı tarafı hemen rüzgâr altı tarafta bırakın,
- Yelkenlerinizin yükünü hafifletin,
- Arızalı tarafı yedek bir halatla destekleyin ve yelken yapmayın
6.Dümen sistemi arızaları:
- Otomatik pilotu devreye alın,
- Otomatik pilotta sorun varsa acil durum yekesini devreye alın,
7.Dümen palası kaybı:
- Genellikle dümen mili kırılmasıyla olur.
- Balon gönderi, farş tahtaları veya küçük kapılardan dümen yaratın,
- Orijinal dümenin yaklaşık yarısı kadar olmalıdır,
- Yön vermek amacıyla bir çekme tertibatı hazırlayın (seabreak drogue) yoksa kova bile olabilir.
8.Kısıtlı görüş (Sis, şiddetli yağmur, kar):
- Bir pozisyon kaydedin ve sis oluşumuna dair bir işaret gördüğünüzde grafikteki düzeltmeyi çizin
- Can yeleklerini giyin (giyip giymeme kararı kaptana aittir. Trafik yoğunluğunu ve deniz durumunu dikkate almalısınız)
- Sis düdüğünü, el pusulasını ve işaret fişeği paketini toplayın
- Motoru hemen kullanıma hazır hale getirin (manevra kabiliyeti ile gürültü arasındaki dengeyi unutmayın)
- Kalıcı olarak takılmamışsa radar reflektörünüzü yükseltin
- Görünürlüğünüzü artırmak için navigasyon ışıklarınızı açın
- Eğer motordaysanız, görüşünüzü artırmak için ayrıca ana yelkeniniz açık kalsın, görünürlüğünüz artar,
- Dağıtıma hazır bir can salı, EPIRB veya PLB bulundurun
- Güvenli bir hızda (3-5 deniz mili) ilerleyin. Çok yavaş seyretmek sıkıntıyı uzatabilir ve elbette herhangi bir değişikliğin başka bir geminin radarında daha az belirgin olmasına neden olabilir
- Hem görüş hem de işitmeyi kullanarak dikkatli olun (COLREG Kural 5) ve mümkünse fazladan bir çift göz atayın
- VHF’yi ilgili kanal (lar)a ayarlayın: Açık denizde Kanal 16’nın yanı sıra uygun olduğunda yerel liman veya VTS kanallarına ayarlayın
- Etrafta olanların bir resmini oluşturmak için radar, GPS ve AIS kullanın. Radarın yokluğunda, limana kılavuzluk etmek için GPS’e ve “klasik navigasyona” (derinlik, rota ve hıza dayalı) güvenmek zorunda kalacaksınız
- COLREG Kural 35’e göre sınırlı görüş koşullarında sis düdüğü veya düdüğüyle ses verilmesi gereken sinyalleri (büyük gemilerin yalnızca 2 mil menzili vardır, sinyalinizin menzili daha da az olacaktır!)
- Yalnızca yelken kullanıyorsanız: 2 dakikadan fazla olmayan aralıklarla bir uzun düdük ve ardından iki kısa düdük sesi,
- Motoru kullanıyorsanız ve suyun içinden geçiyorsanız: 2 dakikadan fazla olmayan aralıklarla uzun bir düdük sesi
- Motoru kullanıyorsanız ancak suda ilerleyemiyorsanız: 2 dakikadan fazla olmayan aralıklarla ses, aralarında yaklaşık 2 saniye aralıklarla art arda iki uzun düdük sesi
- Yatı çarpışma riskinin azaltıldığı bir alana götürün; demir atacak bir yer bulun ve ayrılmayın.
- Görüş mesafesinin kısıtlı olduğu gemilerin idaresi için COLREG Kural 19’u uygulayın
- Ağır hava şartlarına hazırlık:
- Bir plan yapın: Durumunuzu değerlendirin ve fırtınayı nasıl atlatmak istediğinize dair bir plan yapın: rüzgâr altına doğru sığınma limanına kaçın, rüzgâr yönüne doğru ilerleyin vb.
- Ekibinize bilgi verin ama kimseyi korkutmayın, moralini yüksek tutun, gerekiyorsa nöbet rotasını ayarlayın, deniz tutması hapları alın, sıcak tutacak giysiler hazırlayın ve bol malzemeleri saklayın,
- Güverteyi temizleyin ve iyice istifleyin: bimini’yi çıkarın, botun havasını indirin, tüm lumbozları, dolapları kapatın,
- İyi bir yemek pişirin ve yiyin: Herkesin iyi beslendiğinden, su içtiğinden ve kötü havalar gelmeden önce bazı yiyeceklerin (örneğin sandviçler, termosta sıcak su) hazırlandığından emin olun.
- Aküleri şarj edin: motoru çalıştırmak veya su pompalarını çalıştırmak için kullanışlı olabilir
- Tüm güvenlik donanımlarını iki kez kontrol edin
- Yelkenleri erkenden küçültün ve hâlâ fırsatınız varken ve kesinlikle hava kararmadan önce fırtına yelkenlerini basın,
- Bir deniz çapası veya drogue donatın,
- Kötü havalar gelmeden önce oraya ulaşabilirseniz güvenli limana gidin.
- Mümkünse dalgaları kafadan almayın, kırılan dalgaları dikkate alın, korumak istediğiniz rüzgâr açısına göre yelkenlerinizi ayarlayın, rüzgâr altına doğru rota tutun,
- Çıplak direkle bile tekneyi kontrol edemeyecek kadar hızlı koşuyor ve çok sık sörf yapıyorsanız, broachinden kaçmak için (örn. Drog, ucunda kova olan bir halat düzeneği, çapalı zincir) kullanarak tekneyi yavaşlatın.
- Yıldırım:
Denizde çoğumuzu korkutan şey yıldırımdır. Yıldırımdan korunmanın tek gerçek önleyici tedbiri ters yöne gitmek ve en iyisini ummaktır. Yıldırım, kendisini oluşturan buluttan on mil kadar uzağa düşebilir.
- Ses deniz mili başına 5 saniye hızla yayılır. Yani bir şimşek gördüğünüzde saymaya başlayın ve yıldırıma olan mesafeyi bulmak için saniyeleri 5’e bölün (5 saniye = 1 mil, 15 saniye = 3 mil vb.).
- Gök gürültüsü yaklaşık 40 kilometre uzaktan duyulabilir, yani ufkun diğer tarafındaki gökyüzü ışıkla canlıysa ancak siz sesini duyamıyorsanız, fırtına hâlâ çok uzakta demektir.
- Hareket etmeye devam edin ama dikkatli olun
- 360° görsel ve radar gözlemi yapın: gök gürültülü bulutların çok yüksek olması nedeniyle, deniz seviyesindeki esinti tarafından değil, üst atmosfer rüzgarları tarafından itilirler. Bu, bulutun hangi yöne hareket ettiğini tahmin etmeyi zorlaştırır. Rüzgâra karşı seyrederken arkanızdan gizlice yaklaşabilirler
- Fırtına bulutlarıyla ilişkili rüzgar saniyeler içinde 40-90 deniz milini aşabilir; bu genellikle sağanak yağmur ve görüş mesafesinin büyük ölçüde azalmasıyla birleşir
- Rüzgâr aletleri ve VHF antenleri de dahil olmak üzere tüm direk ünitelerinin fişini çekin ve ark oluşmasını önlemek için kabloların uçlarının ayrı tutulduğundan emin olun.
- Elde taşınan veya taşınabilir elektronik cihazları (VHF, cep telefonu, EPIRB, PLB, sat-com vb.) geçici olarak metal bir fırının içine koyun. Yattaki fırının Faraday kafesi görevi görerek içindeki her şeyi elektrostatik boşalmanın (ESD) etkilerinden koruyabileceğine dair bir teori var.
- Fırtına başladığında tüm elektronik cihazları kapatın ve geleneksel navigasyonu kullanın. Modern kitin giderek daha etkili bir iç koruması var, ancak üreticiler hala bunun kapatılmasını tavsiye ediyor
- Motoru açın. Pillerinizin bitmesi ve yelkenlerinizi kullanamamanız durumunda tekneniz üzerinde tam kontrol sahibi olabileceksiniz. Mümkün olduğunca aşağıda kalın
- Teknenin etrafındaki örtüler ve korkuluklar gibi metallere dokunmaktan kaçının. Direğin tabanı, direksiyon tabanının altı ve motorun yakınındaki alanlar en yüksek yaralanma riskine sahiptir
- Limanda ve demirde de koruyucu önlemler almanız gerektiğini unutmayın. Yıldırım bir elektrik direğine çarptığında, akım elektrik kablosundan aşağıya doğru ilerleyerek toprak arar. Kıyı elektrik hattından bir gemiye girebilir veya sudan geçerek demirli bir yatın üzerine atlayabilir.
Tekneye yıldırım düştükten sonra; - Masthead ünitelerinin, VHF antenlerinin ve ışıkların imha edilmesini bekleyin, bu nedenle kaliteli bir yedek VHF anteni taşıdığınızdan emin olun.
- Yakındaki bir yıldırım kör edici derecede parlak olacak. Gece görüşünüz geri dönene kadar kokpitte oturun
- Siz veya bir mürettebat üyesi çarpılırsa, kalp krizi geçirebilirler; eğer öyleyse, ilk yardım kurallarını uygulayın
- Yangın olup olmadığını kontrol edin ve söndürün
- Yaralanma:
Yelken yaralanmalarının ciddiyeti, küçük kesikler veya sıyrıklardan, soğuk sularda mürettebatın başına veya denize düşen şiddetli darbelere kadar değişebilir. Kırık kemikler veya kanamayı içeren ciddi fiziksel yaralanmalar dışarıdan yardıma ihtiyaç duyabilir.
- İlk yardım uygulandıktan sonra yaralı rahatlatılmalı ve Pan Pan Medico çağrısı yapılmalıdır. Bu, kurtarma ekipleri tarafından yaralının tahliyesi ile sonuçlanacaktır.
- Durumları acil hale gelmeden önce tahmin etmeye çalışın, çoğu durum çoğu zaman önlenebilir.
- Tekneyi kontrol altına alın, ilave yaralanmaları veya tekne hasarını önleyin ve daha fazla riski azaltmaya çalışın.
- Sakin olun ama hızlı hareket edin. Eğer incinirseniz başkalarına yardım edemezsin.
- Gerekirse ilk yardım uygulayın.
- Tavsiye veya yardım gerektiren acil bir durumla karşı karşıyaysanız Pan Pan VHF araması yapın.
- Yakın bir tehlike varsa Mayday çağrısı yapın.
- Uzak yol seyri yapıyorsanız tıbbi tavsiye veya yardım almak için uydu iletişimini kullanın.
- Herhangi bir tele tıp hizmetine aboneliğiniz yoksa Deniz Kurtarma Koordinasyon Merkezlerinden birini arayın.
- Karaya oturmak:
- Yaralı mürettebat üyelerini kontrol edin ve onlara yardım edin.
- Tüm mürettebat can yeleklerini giysin.
- Sintinede su olup olmadığını kontrol edin ve gövdeyi hasar açısından inceleyin.
- Dümenin normal şekilde hareket ettiğini kontrol edin.
- Motoru kullanarak yavaşça kurtulmayı deneyin. Dümen kırılabileceği için geri giderken dikkatli olun.
- Bir balon gönderiyle kendinizi yerden yukarı itmek veya suya girmek, yeterince sığ olduğu göz önüne alındığında daha küçük teknelerde işe yarayabilir.
- Etkili değilse, bir demir atın ve karada güçlü bir rüzgâr esmediği sürece gelgitin yükselmesini bekleyin; bu durumda yardım çağırmanız gerekir.
- Bir botla iterek uzaklaşarak veya balon mandarını bottan alarak tekneyi yana yatırmayı veya kıyıdan döndürerek uzaklaştırmayı deneyin.
- Bir bumbanın üzerine oturarak veya ana yelken mandarını bir çapaya veya demirli tekneye yönlendirerek tekneyi yatırabilirsiniz.
- Gövdeyi kayalardan korumak için teknedeki yumuşak her şeyi kullanın (örneğin minderler).
- Gerekirse VHF telsiz üzerinden PAN PAN çağrısını (veya yakın tehlike durumunda Mayday) kullanarak sahil güvenliğe sorununuz hakkında bilgi verin.
- İhtiyaç olmadığı ve sigorta şartları veya belirli bir ücret kapsamında bir anlaşma yapılmadığı sürece, tekneyi çekmek için profesyonel yardım tekliflerini kabul ederken dikkatli olun.
- Bu bir kurtarma sayıldığından, kurtarmaya ilişkin denizcilik kanunları, kurtarma gemisinin yatın değerinin ne kadarını talep edebileceğini düzenlemektedir.
- Sigorta şirketinizi arayın.
- Çekme/yedekleme:
- Yalnızca gerçekten ihtiyacınız varsa (son çare) çekici talebinde bulunun; teknenin karaya oturması, su alması, bozuk motor ya da hızla karaya çıkmanızı gerektiren başka bir acil durum varsa.
- Motor bozulursa acil durumdan kurtulmak için yelkenleri kullanın.
- Yelken açmak mümkün değilse gelen veya giden teknelerden yardım isteyin.
- Alternatif olarak, en yakın marinayı veya charter şirketini arayın ve masraflardan kaçınmak için çekme yardımı isteyin.
- Hiçbir şey imzalamayın ve kurtarma ücreti taahhüt etmeyin!
- Durum vahimse ve kurtaran kişi anlaşma konusunda ısrar ediyorsa “Lloyds Açık Formu”nu seçin. Bu açık sözleşme şekli uluslararası geçerliliğe sahiptir.
- Hiçbir durumda belirli miktarları konuşmamalı, geminin değeri hakkında konuşmamalı veya bir anlaşma imzalamamalısınız. Bunun yerine, mümkün olan en kısa sürede sigortacınızla iletişime geçmeli ve sigortacının pazarlık yapmasına izin vermelisiniz. Özel kurtarma şirketleri genellikle kurtarma ücretlerini kendi çabalarından ziyade geminin değerine göre belirlemeye çalışırlar.
- Durumunuzu en kısa sürede yakındaki teknecilere (PAN-PAN mesajı) bildirin ve yardım isteyin.
- Yola çıkmadan önce, çekiciye teknenizin güvenli bir şekilde ne kadar hızlı gideceğini ve karaya oturursa dibe ne kadar gömüleceğini söyleyin.
- Talimatları iletmek için kullanılacak el işaretleri ve VHF kanalı üzerinde anlaşın.
- Eğer diğer adam dikkatsiz veya denizci gibi görünmüyorsa, çekmeyi bırakıp kendi başınızın çaresine bakmaya karar verebilirsiniz.
- Yaralanmaları önlemek için çekme halatlarını büyük bir dikkatle kullanın.
- Çekme halatını pruva kilitlerine takın. Özellikle güverte üstü ise, direğe bağlamayın.
- Çekme halatını uzun tutun, böylece çekilen tekne dalganın içinden kolayca geçebilir, sırtına tırmanmayabilir.
- Tekneyi çekerken bir dalgalanma varsa, her iki teknenin aynı anda dalgayı yukarı veya aşağı yönlendirebilmesi için hattın uzunluğu bir dalga periyoduna eşit olmalıdır.
- Dikkatli bir şekilde yön verin ve iki tekne arasında iletişim kurmak için el işaretlerini veya telsizi kullanın.
- Çekme halatının baş desteğine sürtünmesini ve teknenin dümen suyu kenarlarına doğru dolaşmasını önleyin.
- Çarpışma:
- Başka bir tekne ile gövdenin büyük bir şekilde kırılmasına neden olan bir çarpışmanın ardından, cankurtaran salını açıp tekneden güvenli bir şekilde inmekten başka pek bir şey yapamazsınız. Birçok yeni tekne, tekneyi ayrı su geçirmez bölmelere ayıran çarpışma perdeleriyle tasarlanıyor. Bir veya iki bölme su bassa bile tekneler su üstünde kalabilir. Bazı tekneler ayrıca suyla temas ettiğinde şişebilen pozitif flotasyonla da doludur.
- Herkesin hâlâ gemide olup olmadığını ve zarar görmediğini kontrol edin
- Su alıp almadığınızı belirlemek için farş tahtalarını kaldırıp kontrol edin
- Eğer öyleyse, mevcut tüm sintine pompalarını çalıştırın, su girişini tespit edin ve giderin
- Durum stabil hale geldikten sonra teknenin geri kalanını inceleyin, çünkü çarpışmalarda donanım hasarı yaygın olarak görülür
- Tekne batıyorsa yardım çağırın ve gemiyi terk edin
15.Pervanedeki halat:- Yaygın olarak balık ağları, ıstakoz pota halatları, plastik torbalar ve hatta muhtemelen kendi bağlama halatlarınız yer alır. İçten takmalı motorunuzda şanzımanı kurtaracak otomatik güvenlik durdurma sistemi veya şaft üzerinde hat kesici bulunabilir. İlk belirti ağır tıkırtı sesleri ve/veya şiddetli titreşimler olabilir. Çoğu içten takmalı motor, engellendiğinde kendi kendini kapatır.
- Sorunu tanımlayın, kontrol etmek için dalamıyorsanız, uzun bir çubuk üzerinde su geçirmez bir aksiyon kamerası kullanın (biraz çekim yapın, inceleyin ve bir plan yapın)
- Hava sakin ve su sıcaksa, tırtıklı bir ekmek bıçağıyla aşağıya inerek engeli kaldırabilirsiniz (eldiven ve tercihen kask takın ve gövdedeki keskin büyümelere dikkat edin)
- Ayrıca teknenin yanındaki botla da deneyebilirsiniz. Ne yaptığınızı görmek için dalış maskesi takarken yüzünüzü suya sokun.
- Bantlanmış tırtıklı ekmek bıçağına sahip bir tekne kancası işe yarayabilir.
- Eğer halatın bir ucunu yakalayabilirseniz, vitesi geriye doğru çevirebilir ve vitesi çekme ve döndürme kombinasyonunu kullanabilirsiniz. Hat kısalıyorsa mili ters yöne çevirin.
- Motoru çalıştırmayı test ederken dikkatli olun, çünkü motor hizadan çıkmış olabilir veya lastik motor takozları kırılmış olabilir.
- Eğer marinadaysanız, pervaneyi sizin için temizleyecek yerel bir dalgıç bulabilirsiniz. Pahalı olabilir ama kesinlikle en güvenlisi.
16.Sıkışmış çapa:
- Kayalık/mercan zemine veya enkaz olduğu bilinen yerlere demir attığınızda bir el incesi kullanın. Demirin tepesine yakın bir yerde bulunan deliğine bağlayın. Açma hattının diğer ucuna bir usturmaça veya özel şamandıra takın ve hattın su derinliğinden daha uzun olduğundan emin olun. Çapayı çözmeniz gerekiyorsa, açma halatını belirli bir açıdan çekin (botun içinden mümkün olabilir).
- Altta bir bağlama zincirine veya elektrik kablosuna takılırsa, ırgat tarafından yukarı çekilmesi muhtemelen imkânsız olacaktır. Şaftı yakalamak için teknenin çapa zinciri boyunca kaydıracağınız kısa bir zincir parçası kullanın. Sonra dışarı çekin. Bir bot kullanmak size daha iyi bir avantaj sağlayabilir.
- Su berrak, ılık ve çok derin değilse çapayı çözmek için dalabilirsiniz.
- Başka bir teknenin çapası veya zinciri sizinkinin üzerine yerleştirilmişse, onu yeterince yükseğe kaldırmayı deneyin, böylece kendi çubuğunuzu çekebilir ve ardından diğer teknenin zincirinin etrafında hareket ettirebilirsiniz.
- Son çare olarak çapayı motor kullanarak kırmayı deneyebilirsiniz. Ancak bu durum, aşırı yükler için tasarlanmadıkları için çapa ve/veya ırgata zarar verebilir.
- Ağır hava koşullarının altın kuralları:
- İmkânınız varsa, şiddetli hava bekleniyorsa gitmeyin.
- Potansiyel rüzgâr altı kıyılarından uzak durun.
- Dalgaların kırılmasına yatkın alanlardan kaçının (örn. deniz tepeleri, gelgitteki liman girişi vb.).
- Ağır hava koşulları başlamadan önce tekneyi ve mürettebatı hazırlayın.
- Özellikle dalgalı denizlerde, dalga yüksekliği teknenin genişliğine eşit veya onu aştığında yandan almayın.
- Camadanı erken vurun, düşünmeyin küçültün!
- Korumak istediğiniz rüzgâr açısına göre yelken planını dengeleyin.
- Tekne sizden ayrılana kadar tekneden ayrılmayın.
- Koşullar düzeldiğinde yola çıkın.
- Denizde fırtınayla başa çıkmanın tek bir doğru yolu yoktur.
- Yalnızca farklı fırtınalarda farklı tekneler ve kaptanları için işe yarayan şeyler vardır.