TEKNEDE EMNİYET VE GÜVENLİK
İhtiyaç duyacağınız teçhizat, günlük tekneler ve yemek yeme ve uyku olanaklarına sahip tekneler için farklılık gösterir ve tekneyi nerede ve ne zaman kullandığınıza bağlı olarak değişecektir. Hangi ekipmana ihtiyacınız olduğunu düşünmek için zaman ayırmanız ve onu nasıl kullanacağınızı bilmeniz çok önemlidir.
Suya çıkmadan önce teknenizin uygun şekilde donatıldığından emin olun.
Bir şeyin yasal olarak gerekli olmaması nedeniyle ona ihtiyacınız olmadığını varsaymak yanılgıya düşersiniz.
Benzer şekilde, daha küçük tekneler için ekipmanın bakımının yapılması kanunen zorunlu değildir, ancak yine de ekipmanı aşınma, yıpranma veya hasar açısından düzenli olarak kontrol etmeniz ve varsa üreticinin talimatlarına uygun şekilde bakımını yapmanız gerekir.
Giyim: Sıcak ve kuru tutmak önemlidir. Üşümeye başladığınızda düşünme ve düzgün çalışma yeteneğiniz bozulur; Ayrıca güneşli günlerde kendinizi aşırı maruz kalmaktan ve dehidrasyondan da korumanız gerekir.
Islanma olasılığınız arttıkça, sizi sıcak ve kuru tutmak için giyim gereksinimleriniz de o kadar teknik hale gelecektir. İnsan yapımı kumaşlardan yapılmış giysiler, vücut nemini emen ve sizi üşüten pamuğa tercih edilebilir.
Islanmayı beklemiyor olsanız bile, hava koşullarına karşı koruma, su geçirmez bir ceket ve pantolonu gerekli kılar; ekstremiteleriniz için eldiven ve şapkayı unutmayın. Su genellikle kıyıya göre daha soğuk olduğundan, gerekirse katmanlar ekleyebilmeniz için her zaman yanınızda yedek kıyafet bulundurun.
Can yeleği veya yüzdürme yardımı: Sizin ve mürettebatınızın doğru kişisel güvenlik ekipmanına sahip olduğundan, bunların bakımının iyi yapıldığından ve doğru şekilde takıldığından emin olun.
Soğuk su şoku hipoterminin etkilerinden çok önce ortaya çıkar. Yılın herhangi bir zamanında gerçekleşebilir; yalnızca 15°C ve altındaki su sıcaklığına ihtiyaç duyar. Dakikalar içinde ölüme yol açabilecek bir dizi anlık ve güçlü istemsiz solunum refleksine neden olabilir; Can yeleği giymek hayatınızı kurtarabilir.
Emniyet kordonunuzu takın: Açık bir sürat teknesinde veya RIB’deyseniz emniyet kordonunu taktığınızdan emin olun. Eğer teknenizde bu donanım yoksa bir tane takın. Emniyet kordunu bacağınızın etrafına takılmalıdır. Suya çıkmadan önce daima emniyet kordonunuzun çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Bağlantı kablosunun nasıl doğru şekilde takılacağını izleyin ve bağlantı kablosu ve sürat teknesi güvenliği hakkında daha fazla bilgi edinin.
Karbon Monoksit: Genellikle ‘Sessiz Katil’ olarak adlandırılan Karbon Monoksit, yüksek konsantrasyonlarda solunduğunda hızla öldürebilir. Yakıt yakma cihazlarınızın güvenli olup olmadığını kontrol edin.
Güneşten korunma: Açık havada spor yapanlar, eğlenerek, antrenman yaparak veya katılarak güneş altında uzun süre geçirme eğilimindedirler ve bu nedenle güneş yanığı ve birikmiş güneş hasarı riski daha yüksektir.
SPF 30 veya daha yüksek olan geniş spektrumlu bir ürünü kulaklarınıza, burnunuza ve omuzlarınızın yanı sıra özellikle hassas ve yanmaya yatkın diğer bölgelere özellikle dikkat ederek uygulayın.
Kullanmadan önce güneş koruyucunun son kullanma tarihini kontrol edin, özellikle de bir süredir güneş koruyucudaysanız.
Cilde uygulandıktan sonra güneş koruyucuyu her 2 saatte bir veya aşırı terlemeye yatkınsanız veya suya girip çıkıyorsanız daha sık yeniden uygulayın.
Güneş saat 11:00 ile 15:00 arasında en kuvvetli olduğu için bu saatlerde, özellikle de açık ve güneşli günlerde korumayı artırmaya çalışın.
Yoğun bir yelkencilik günü, dikkatinizin dağılmasına neden olacaktır; bu nedenle aktiviteye başlamadan önce güneş koruyucu sürme alışkanlığı edinin.
Güneş koruyucu aplikatör kullanmak veya avuç içlerinizi küçük bir havlu ve alkollü jelle temizlemek, yelken yaparken yağlı kavramayı önlemenin iyi bir yoludur.
Gözlerinizi her açıdan korumak için etrafı saran güneş gözlüğü takın.
Alnınız, saç deriniz ve kulaklarınız hassas alanlardır, bu nedenle şapka veya şapka bir zorunluluktur. Rüzgâra karşı korunmasını sağlamak için ayarlanabilir büzme iplerine sahip geniş siperlikli bir stil öneriyoruz.
Kolları ve bacakları koruyan giysiler giyin; sıkı dokunmuş giysiler ve uygun olduğu yerde uzun kollu üstler en iyisidir!
Dehidrasyon belirtilerine dikkat edin: ağız kuruluğu, susuzluk, baş ağrısı, baş dönmesi. Her zaman elinizin altında bir şişe su bulundurarak susuz kalmayın.
Dudaklarınızın yeterince korunmasını ve nemlendirilmesini sağlamak için SPF 30+ korumalı dudak balsamı kullanmayı unutmayın.
Deniz yaşamına zarar verebilecek kimyasallar içermeyen güneş kremi kullanmayı düşünün.
İlk yardım çantasının yeri ve içeriği:
Teknedeki ilk yardım çantasının yeri kolay ulaşılır olmalıdır ve tekne içinde bulunan herkes tarafından yeri iyice bilinmelidir. Piyasada satılan ilk yardım çantaları, denizlerde yeterli olmayabilir. Örneğin arı sokmasına karşı amonyak, burkulmalara karşı buz sprey kompresör veya deniz tutmasına karşın ilaç, bu ilk yardım kitlerinde bulunmaz. Deniz üzerinde çoğu zaman kolay buz bulunamaz ve doktor bulmak mümkün değildir.
O yüzden, deniz üzerinde, ilk yardım çantasının önemi büyüktür. Teknenin ekibi, ilk yardım çantalarının içeriğini düzenlemeli ve kullanımı konusunda bilgi sahibi olmalıdır.
Acil durum telefonları:
Olası ters giden herhangi bir durumda, kimlerden destek almak gerektiği iyi bilinmelidir. Örneğin belli bir bölgede günlük seyirler yapıyorsak, o bölgenin deniz kurtarma timi, marinası veya balıkçı barınağı, varsa sahilde yetkili bekçi, güvenlik görevlileri, doktoru, ambulansı vs. gibi telefonlar teknede bir köşeye yazılmalıdır. Cep telefonlarında özel bir bölüm de yapılabilir.
Acil durumlara hazır olmak:
Teknelerde, su almak, yangın, karaya oturmak, direk kırılması, fırtınaya yakalanmak, düşme sonucu yaralanma, motor bozulması, yakıt bitmesi vs. gibi acil durumlar olabilir. Bunlar için önceden bir aksiyon planı düşünmek, her zaman için en doğru yol olacaktır.
Örneğin, kaza yapmadan su almaya başlayan bir teknede, hangi bölgelere bakılacağı, manuel sintine pompası, vanaların yerleri, motor su alış, filtreler vs. gibi yerlerin iyi bilinmesi şarttır. Bu tür bölgelere ulaşım kolay olmalıdır, malzemeler ile doldurulmamalıdır.
Yangına müdahale için yangın söndürücüler al altında ve bakımları yapılmış olmalı. Ocak yanında acil müdahale için yangın battaniyesi mutlaka olmalıdır.
Motorun bozulması, yakıt bitmesi gibi küçük sorunların büyük sorunlara yol açmaması için de önlem gereklidir. Tek motora sahip motorlu bir teknede, motorun bozulması, sürüklenme anlamına gelir ve denizden esen rüzgarlarda kıyıya savrulmaya neden olacaktır. Böyle durumlar için acil bir demirleme sistemi bulunması önemli olacaktır.
Tekne ekibine, kısa bile olsa eğitim:
Eğer seyir yaptığınız teknede, tek bilgi sahibi kişiyseniz, ekibi eğitmeniz gereklidir. Çünkü sizin yardıma ihtiyaç duymanız halinde, ekip size destek verecektir. Örneğin, teknenin dümenini tutmayı ve ileri-tornistan yol vermeyi sadece siz biliyorsanız, sizin denize düşmeniz vs. gibi bir durumda, yardımsız kalırsınız. O yüzden en azından motorun yol almasını, dümen hareketini öğretebilirsiniz. Telsiz kullanımını, haberleşme frekanslarını kısaca öğretebilirsiniz. Halat atıp, halat bağlamayı öğretmeniz de sizin işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Teknede düzeni sağlayın:
Teknenizde bir acil durum oluşmaması için düzeni sağlamak ve önlemleri almak çok önemlidir. Denize düşen halatların toplanması, seyir halindeyken, tekneden dışarıya sarkılmaması, yanlarda sallanan usturmaçaların bağlanması, yelkenli teknelerde sert rüzgârlı havalarda yelken sisteminden uzak durulması gereklidir.
Özellikle görüş mesafesinin kısıtlı olduğu zamanlarda yapılan seyirler, en tehlikeli seyirler arasındadır. Geceleyin veya yoğun siste yapılan seyirlerde, her zamankinden daha fazla dikkatli olunmalıdır.
Alkol Almayın:
Suda alkol tüketmek tehlikelidir. Yelkenli tekne, motorlu tekne gibi hareket etmese de yine de alkollü içecekleri arkanızda bırakmalısınız. Alkol içmek muhakeme yeteneğinizi ve reflekslerinizi etkileyebilir ve bunlar suya yakın olduğunuzda önemlidir.
Farkında Olun:
- Birçok kişi yelken açmayı seviyor çünkü suda motor yerine rüzgarla hareket ediyorsunuz, bu da kendinizi doğayla daha uyumlu hissetmenizi sağlıyor. Ancak her zaman etrafınızda olup bitenlerin farkında olmalısınız ve asla “bölge dışına çıkmamalısınız.” Bu, bumba ve direk gibi teknenin her hareketli parçasının farkında olmak anlamına gelir. Ayrıca bağlamadığınız her şeye dikkat edin.
- Tekne güvertesini temiz tutun ve yelkenlerinizi güvenli bir şekilde uzaklaştırın, böylece takılma riski olmaz.
- Bir halatın veya yelkenin üzerine basmamaya dikkat edin, aksi takdirde kendinizi hızla tehlikeli bir durumda bulabilirsiniz.
- Tüm teknecilik beceri ve deneyim gerektirir, ancak yelkenli teknedeyken nasıl yelken açılacağını bilmek özellikle önemlidir.
- Sudaki tek teknenin siz olmadığınızı daima unutmayın ve etrafınızda olup bitenlerin farkında olun.
Hava Durumuna Hazır Olun:
Denize çıkmadan önce seyir yapacağınız bölgenin hava raporlarını mutlaka inceleyin, haritaları yorumlamayı öğrenin. Teknenizin ve ekibinizin kaldırabileceği hava şartını en iyi siz bilirsiniz. En küçük bir risk görüyorsanız denize çıkmayın. Hava durumu raporu telefonunuzda bulunabilir, ancak her zaman doğru değildir. Siz ve yelkenliniz karadan uzakta olduğunuzda, hava su üzerinde hızla değişebilir. Yelkenlerinizi mümkünse, rüzgâr hızı artmadan küçültün, geldikten sonra her şey daha zor olacaktır.
Gece seyri – ışıklandırma:
Navigasyon ışıklarınızın çalıştığından emin olun, sigortalarını kontrol edin. Hava karardıktan sonra suda kalma ihtimaline karşı yanınızda bir el feneri bulundurun. Navigasyon ışıklarınız yoksa veya başka bir tekne navigasyon ışıklarınızı görmüyorsa, yaklaşan gemileri sizin varlığınız konusunda uyarmak için yelken üzerindeki ışığı parlatın.
Bir Güvenlik Planı Oluşturun:
Su üzerindeyken ne olacağını söylemek zordur, bu nedenle bir güvenlik planı hazırlamalı ve bunu marinadaki bir kişiye vermelisiniz. Veya evdeki bir arkadaşınıza veya aile üyenize verin.
Geride bıraktığınız güvenlik planında şu bilgiler bulunmalıdır:
Adınız ve iletişim bilgileriniz (adres, telefon numarası ve e-posta adresi dahil)
Yolcu isimleri ve iletişim bilgileri
Yelkenli teknenin türü, adı, kimliği ve ilgili kayıt bilgileri
Seyahat planınız
Geri dönmeyi beklediğinde
Gemideki sinyal ve iletişim ekipmanları
Gemide dıştan takma motor olup olmadığı
Güvenlik ve Emniyet Ekipman Listesi:
Teknenize binen ekibe denize çıkmadan önce listeyi ve teknedeki yerlerini gösterin, gerektiğinde nasıl kullanılacaklarını kısa bir brifle anlatın. Acil durumda neye ihtiyaç duyulacağını siz bilebilirsiniz ancak, ekibin yardımı hayat kurtarır.
Denize çıkmadan önce, kamaralarda devrilecek, kırılabilecek eşyaları sağlam yerleştirin.
Ekibin güverte üzerinde kaymayacak tabanı lastik spor yedek ayakkabılarını giydiklerinden emin olun.
GPS’in varsa MOB düğmesinin yerini herkese önceden göstermelisiniz. GPS iniz yoksa MOB (Man Over Board = Denize İnsan Düştü) halinde olayı ilk görenin tek görevinin başka hiçbir şey yapmaksızın, sadece ve sadece, denize düşeni gözle takip etmek olduğunu öğretin, yol gösterecek, can kurtaracak kişi oldur. MOB manevralarını öğretiniz.
Seyre hazırlık:
- Motorun yağını ve suyunu kontrol et
- Yakıtın ve kullanma suyun seyrin için yeterli mi?
- Kumanyan tamam mı?
- Telsizin çalışıyor mu?
- Güvenlik teçhizatın tamam mı?
- Seyredeceğin bölgeye ait haritaların var mı?
- Rotanı belirledin mi?
- Seyir fenerlerin çalışıyor mu?
- Tekne ayakkabılarını giy
- Seyir jurnalini aç, ilk kayıtları gir
- Ekibin denizci mi, tekneni tanıyorlar mı?
- Denizci değillerse, tekneni tanıt
- Güvenlik teçhizatını tanıt, yerlerini göster
- Can yeleklerini giydir, nasıl kullanıldığını anlat
- Hava durumunu son kez kontrol et
- Ekibinin rutin kullandığı ilaçlarının yanında olup olmadığını sor
Çıkış Yolunda;
- Liman içinde yelkenle seyretme
- Motoru çalıştır, egzozundan su atışını ve göstergeleri kontrol et
- Liman çıkışı yönünde motorla ve yavaş yolla seyret
- Teknen bir motor yat ise, özellikle yavaş yolla seyret
- Halatlarını rodasını aç ve güverteni neta et, unutma motor çalışırken farkında olmadan güverteden halat suya gidebilir ve pervanene sarabilir.
Seyirde;
- Yelkenlerini liman çıkışında, güvenli bir alanda bas(aç). Unutma yelkenler basılırken dikkat her zaman onlardadır, denizde yalnız olmadığını unutma.
- Çevreni, gökteki bulutları ve değişmeleri, denizde bulunan diğer deniz araçlarını kolla, karşılaşmalar olacak görünüyorsa, çatışmayı önlemek için seyir kurallarını doğru olarak hatırla, yanılma
- Çatışma yolunda seyreden deniz aracı, kurallara göre sana yol vermek zorunda olsa bile, sen her zaman yol vermeye hazır ol
- Rüzgâr hızı artıp 5 bofor kuvvetine (17-21 knot) geldi de geçiyorsa, gereken güvenlik önlemlerini al
- Göğüs emniyet kayışını tak, buna göğüs tasması da denir
- Yan güvertelere, baştan kıça uzanan emniyet halatlarını döşe
- Güverteye çıkman gerekiyorsa, göğüs kayışının yaylı kilidini güverteye döşediğin emniyet halatına takarak yürüyeceksin
- Güvertedeki emniyet halatının döşenmesinde baştan kıça teknenin ortasından, kamara üstünden giden tek halat olması yerine sancak ve iskele, iki yan güverte (öksüz güverteler) üzerinde birer adet olması doğru olandır. Emniyet halatı olarak çelik tel kullanma.
- Unutma, yaşadığımız bölge yani Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz,
- Uluslararası MARPOL sözleşmesine göre Özel Bölge’dir. Bütün bu alan içinde denize çöp (örneğin tabak artığı pilav dahi) atamazsın, bulaşık sularını, WC sularını, banyo sularını, yemek yağlarını dökemezsin. Karadan 12 deniz mili açıkta sadece yemek artıklarını (pilav, fasulye vb.) denize dökebilirsin.
Seyirden Dönerken;
- Limana yelken seyriyle girme.
- Limandan 0,5–1 mil açıkta motorunu çalıştır.
- Rüzgâra dön, yelkenlerini mayna et, sarmala, kılıflarını henüz takma.
- Bumbalarını ortala, ıskotaların vinçlerde kalsın.
- Palamar halatlarını hazırla. Usturmaçalarını donat.
- Liman ile telsiz teması kur, giriş serbest ise ağır yolla yaklaş.
- Bilmediğin bir limana giriyorsan, olabildiğince çok bilgiyi önceden toplamaya çalış.
- Misafirlerin veya ekibin arasında görev bölümü yap.
- Manevranı onlara önceden anlat.
- Son anda manevranı bozman gerekirse, inat etme, manevranı tazele.
- Manevra bozmak ve tazelemek deneyimdir, ayıp değildir.
- Bağlama yerine yaklaş, komutların açık, anlaşılır olsun, bağırma.
Genel Uyarı ve Öneriler;
- Seyir süresince güvertede asla, içeride ise olabildiğince ayakkabısız dolaşma.
- İçeride veya güvertede hareket ederken bir elinle sağlam yerlere tutun, buna kısaca “bir elin kendine, diğer elin tekneye” denir.
- Seyirde göğüs kayışını giyinmeye alış, gece seyrinde mutlaka giy.
- Gece seyrinde havuzlukta (kokpitte) kimse yok ise tek başına güverteye çıkma, vardiyada olmayan bir arkadaşını, kokpitten seni kollaması için Yardıma çağır.
- Güverteye çıkman gerekirse, göğüs kayışının yaylı kilidini güverteye döşediğin emniyet halatına (life line) takarak yürüyeceksin.
- Ecza dolabını zengin tut, ilaç kutularının üzerine son kullanma tarihlerini büyük harflerle herkesin göreceği şekilde yaz. Hangi ilacın neye yaradığını belirten bir listen olsun. Teknendeki ilaçların kullanma talimatnamelerini düzenli bir şekilde sakla.
Motorun temizlik işlerinde üstüpü kullanma, penye artığı kumaş kullan. - Mazot emmiş üstüpü sıcak ortamda kendiliğinden alev alabilir.
- Motor bölümünde mazot emmiş kâğıt dahi bulundurma.
- Mazotun parlama noktası 60º santigrat derecenin altındadır.
- Yalpalı her seyirden sonra motorun yakıt filtrelerini kontrol et, pislik gelebilir.
- Seyirde büyük gemilerle karşılaştığın zaman kuralları iyi hatırla, ancak mantığına göre hareket et, yollarından çekilmeye çalış, onların hareketleri senin kadar kıvrak olamaz.
- Deniz trafiğinin yoğun olduğu bölgelerden geçerken telsizini mutlaka 16’ncı kanalda açık tut.
- Birden korkmamak, paniğe kapılmamak için daima dikkatli ol, çevreni kolla.
- Yağmurlu havalarda, serpintili seyirlerde, özellikle gece seyirlerinde sahile yaklaşırken çok dikkatli ol.
- İyi dürbün kullanmayı öğren, 7 x 50 insan gözünün sahip olduğu ışık değerini tam karşılayan dürbündür, titreşime duyarlığı azdır, geceleri güvenlidir.
- Bilmediğin bir sahile mutlaka dik açı ile yaklaş.
- GPS’in varsa seyirde kullandığın haritanın datumuna (datum = harita referans değeri) ayarla, aksi halde pozisyonun/konumun şaşar.
- GPS’in varsa WPT (waypoint=yol/dönüş noktası) bankında zorunlu hallerde kolaylıkla ulaşabileceğin bir pozisyon mutlaka bulunsun.
- Sisli havalarda yavaş seyret, gürültü yapma, çevreyi dinle.
- Sisli havalarda seyrederken kullanmak için bir düdüğün/kornan mutlaka olmalıdır.
- Teknen yelkenli ise unutma, motor yelkenin güvencesi, yelken her şeyin güvencesidir, onlara iyi bak.
- Seyirde her geçişte (passage) yol üstünde sığınabileceğin, yardım isteyebileceğin bir yerin koordinatını GPS veya Otopilotunda muhafaza et, beklenmedik bir rota değişikliği için hep işine yarayacaktır.
- Teknen motor yat ise iki motor, tek motordan iyidir.
- İki motorun varsa bil ki motorlar hiçbir zaman birbirinin aynı performansı göstermez, bu nedenle ufak farklar için lüzumsuz arıza arayışına girme.
- Hiçbir elektronik seyir yardımcısı aygıt senin duygu, duyu, bilgi ve deneyimlerinden üstün değildir, onlardan yararlan ama kendini onlara terk etme,
- Seyir jurnali tutmaya alış, alıştır, gerekirse hukuki geçerliliği de olur, ayrıca keyif alır, yaptığın işi daha çok seversin, hatıralarını toplarsın.
- Seyirde, özellikle vardiyada sigara ve içki içme.
- Baş ağrısı için alınan ilaçlar biraz da uyku verir.
- Hayalet arıza olmaz, bir göstergenin titremesi, bir ışığın göz kırpması, motor devrinin arada azalıp yükselmesi, gelip giden alışılmamış bir ses, genellikle yaklaşan bir arızanın habercisidir, dikkatli ol, kolla.
- Elektrik donanımına dikkat et, değişik elektronik aygıtlarını hiçbir zaman ortak bir sigortaya bağlama.
- Kablolar dağıtım buatlarına aşağıdan, alttan, girmelidir, üstten girerlerse dış
- Yüzeylerinde oluşan rutubet ve suyu, buatın içine akıtırlar.
- Doğru akım ile çalışan aygıtlar ve motorlar için besleme kablosunun kesiti, akü ile aygıt arasında ölçülen kablo yolu uzunluğu 2 ile çarpılarak saptanır, aygıtın montaj ve kullanma kitapçığında bu açıklamayı çoğu kez bulamazsın.
- Yüksek amper çeken ırgat, vinç ve benzeri aygıtların doğru akım besleme kabloları (+) ve (-) birbirinden en az 5 santimetre, daha da iyisi 10 santimetre, açık döşenmiş olmalı,
- Teknenin sancağa ve iskeleye tam daire dönüş çaplarının aynı olmadığını biliyorsun, aralarındaki farkı metre cinsinden biliyor musun?
- Dümenci deniz yüzeyini teknenin bodoslamasına en yakın mesafede görebilmelidir. Bu mesafe, tekne boyunun en çok 1,5 misline kadar uzayabilir. Bu husus manevralarda çok önem kazanır.
- Paslanmaz çelik paslanır. Paslanmaz çelik, doğru bir kalite seçilmemişse sıcaklığı 30ºC aşan deniz suyu ile temas ederse korozyonu birkaç saate sığabilir, egzozundaki paslanmaz çelik su kapanı genelde bu nedenle çabuk delinir.
- Su kapanı ile egzoz su ayırıcısı ve susturucuların çok iyi marka plastik örnekleri vardır.
- İzbarço bağını, denizde belinin etrafında çevireceğin bir halatta tek elle uygulamayı öğrenmelisin, hayat kurtarır
- Denizde halat kullanılır, ip kullanılmaz. Halatlar bağlanır, düğümlenmez.
- Teknede genel olarak 6-7 çeşit bağ kullanılır, bunları biliyor musun?
- Bağ tutar ve her zaman çözersin, düğümü çözemeyebilirsin de tutmayabilir de.
- Denizden gelmeyeni denize atmamaya çalış.
- Dizel motor güçlü bir sporcu gibidir, ne kadar ısınırsa o kadar açılır, o kadar çok başarır.
- Denizde karşılaştığın kanuna aykırı davranışları ve anormallikleri Sahil Güvenliğe bildirmekten ve sonuçlarını öğrenmek için sormaktan kaçınma,
- Kıyılarımız boyunca sen görmesen de mutlaka yakınlarda bir yerde bir SG botu vardır.
- Bayrağını doğru yerde taşı, gurcatada taşıma, yıpranmasına izin verme, indirince doğru katlamasını öğren.